Nasıl Seçim Yapacaksınız? Gürgen ? Venge?

Oldukça zor iştir seçim yapmak, yonga levha üstü lamine malzemeden kastınız suntalam olmalı, sunta üstü venge kaplama dediğiniz, hamsunta üzerine doğal kaplama malzeme , diğeri ise mdf nin üzerine doğal kaplama malzeme.
Doğal kaplama dediğimiz malzeme farklı ağaçlardan kesme, soyma ve biçme yöntemleri ile elde edilen farklı kalınlıkta olabilen , genelde 0,6 mm kalınlık civarındakiler kaplamada sıkça kullanılır , farklı boy ve genişlikte olan kaplama malzemelerdir.Muhtelif cinsdeki ağaç kütüklerinden elde edilirler.

Komple masif bir ürün için iyi türdeki bir ağaçtan, elde edilecek ebatlı malzeme kullanılmalı. Ama bunun için, iyi bir fırınlama, kimyasal işlem ve kurutma , istifleme gibi işlemler gerekir.
Bu tür ürünler yapan yerler var..

Neyse bana göre masif kapak çerçevesi ve mdf göbek üzerine doğal kaplama malzeme sıkılmış kapaklı bir takım ideal olur. genelde gövde de ana taşıyıcılar masif, diğer kısmlarda sunta üstü doğal kaplama kullanılıyor.
Mdf malzeden üretilmiş tüm ürünler özellikle hareketli aksam kapak gibi zamanla mdf nin çok daha yoğun bir malzeme ve özgül ağırlığının fazla olmasından dolayı zamanla bağlantılı olduğu yerden boşluk yaptığı görülür.
Mdf nin bolca bulunması, kolay işlenmesi, ödeme şartlarının daha uygun olması gibi nedenlerden tercih edilebiliyor.
Venge tanımı daha ziyada renk tanımı için kullanıyor, Normalde koyu kahverengi olup, kaplamının doğal rengide kahve-kızıl arası kahve rengine dönüktür.

Türkiyede Gürgen gerçekten hakiki gürgen mi, kayın mı görmeden bir şey demek zor.Zira gürgen ve kayın çok karıştırılır, yakın akraba ağaçlar olsalarda aslında yapıları farklıdır. Gürgenin hücre çeberindeki selülöz miktarı fazla olduğu için çok daha sert ve ağırdır su miktarı azdır.Rengide Pembeye yakın kızıldır . Ancak Türkiyedeki üreticiler genelde çoğunluk rus kayınlarını ucuz olduğu için kullanırlar, Bunlar ise daha fazla su miktarı olan gürgene göre daha yumuşak ama genelde orta sert ağaçlardır. Turuncu, sarıya çalan yakın kızıl renkleri vardır.
Birde kayının ilginç bir özelliği özellikle kullanan ustalarda talaşından dolayı burun kanseri yapmısıdır. Bu da içindeki bazı maddelerden kaynaklanıyor olabilir. Bu tabi ki son kullancıya sorun değil.

Bunların dışında, elde ediliş yönüne ve damar görüntüsüne göre; Yıllık halkalara dik olanlara Freze kaplama, Yıllık halkalara teğet olanlara Desenli kaplama, Yıllık halkalar yönünde olanlara Karışık desenli kaplama denir.
Freze ve hareli en çok kullanılan türlerdir.Özellikle baklava desen diye tabir edilen kapak göbeklerindeki freze desen olup çizgilerin biribirini tutması işçilik kalitesinin bir göstergesidir.

Bu konuda daha ayrıntılı akademik bilgileri bu ekteki linkten alabilirsiniz.
http://www.hayatinrengi.net/diger-odevler/8846-ahsap-kaplama-levha-endustrisinin-tarihcesi.html
Ayrıca piyasada alpi kaplama diye adlandırılan suni kaplama densede aslında temelde işlem görmüş doğal malzeden yapılan kaplamalar vardır.
http://www.burckaplama.com.tr/urunler/tr/alpi.html
http://www.dorukagac.com.tr/yapaykaplama.aspx

Son olarak sunta üzeri kullanım yeri olarak sunta üzeri doğal kaplama takım almak daha uygundur. Burda ki takımın konstriksiyonundaki taşıyıcılar genelde masif malzemedir. Mesela yemek odasının konsolu , ama bunu kapakları sunta üstü kaplama olabilir. Bu sorun değil.
Eğer tüm gövde sunta üstü kaplama ise ilerki kullanımlarda sorun olabilir.Bu durumda mdf üstü kaplamayıda tercih edebilirsiniz.
Satıcı size masif olan yerleri göstersin.

Yada fabrikasyon imalat, suntalam gövdeli bir takım alacaksınız, en ucuz tercihlerden biridir. Yeri değiştirilmediği ve aşırı yüklere tabi kalmadığı sürece makul bir zaman diliminde kullanılabilir.

Ben 2004 de istanbulda kağıthanede bir atölyeye masif gövdeli , sunta üstü doğal kaplama olarak yemek takımı yaptırdım, çok memnunum masifi ve doğal kaplamalı malzemeyi, her zaman tamir ettirebilirsiniz, zımpara yaptırıp üzerine cila attırabilirsiniz. Suntalamın ve mdf nin böyle bir şansı yoktur zira press altında çıkıştırılmış malzeme olduklarından aslında bütün bir malzeme değillerdir. Bunun dışında ıslak zemeni uygulamalrında ise mfd üstü cialı ürünleri şeçin banyo gibi.
Bu kadar açıklama üstüne tercihinizi masif gövdeli, sunta üstü doğal kaplamalı ürün yönünde kullanmanızı öneriyorum. Ama çok iyi araştırın, olmazsa beğendiniz bir takım için , bir atölyeden teklif alın.
Kolay gelsin.
kaynak
Önceki Konu Sonraki Konu