Masif Gövde+Sunta Üzeri Doğal Kaplama?

...firmalarda toplu ve seri üretim mantığıyla maliyetler oldukça geriye gelir.

Bu üretim maliyetleriyle hiç bir atölyenin başetmesi mümkün değildir. Sadece küçük firmaların işletme giderleri düşük olduğu için burdan avantajları olmaktadır. Ama fabrikasyon üretilen bu ürünlere görede aynı tipteki imalatlarının kaliteleri düşüktür.
Genelde markalı üretimlerde, finiş folyo kaplı suntalar, suntalamlar, mdflamlar kullanılır.Ana taşıyıcı iskelette masif yada metal olabiliyor.
MDF malzeme özellikle baskı veya renk üzeri cila, yada lake uygulamalarında da(yine cilalı uygulama) kullanılabiliyor.
Özellikle profil dönen alanlarda yani yuvaklar yerlerdeki kaplamalarda sunta yerine mdf kullanılıyor, bunun temel nedeni profil açılan yüzeylerin mdf de pürüzsüz olarak elde edilebilmesidir. Suntanın kesitte orta kısmı daha büyük parçacıklı ve yoğunluğunun düşük olması nedeniyle profil açıldığında kaplama için gözenekli bir yüzey elde edilir. Bu da 0.6 mm civarında uygulanan kaplamalarda problem demektir. Ama düz yüzeylerde sunta daha doğru malzemedir. Marangozların mdf en sevdiği hususlardan da biridir.

MDF ile ilgili çok konuştuk hatta tanımlarımdan dolayı tepkili arkadaşlar oldu. MDF malzemenin mutfak veya yaşam gruplarında kullanılmasına sıcak bakmıyorum. Mdf üzerine kaplama yapılması uygun bir malzede değildir. Zira yüzey özellikleri bu işlem için uygun değildir. Ama uygun ödeme şeçenekleri kolay işlenebilme daha iyi vidalı birleşme özellikleri gibi nedenlerle özellikle marangozlar tarafından tercih edilir. Birde daha ağır bir malzeme olmasıda, sanki mobilyanın ağırı makbulmüş gibi bir ayrıcalık vurgusu olarak yine marangozlarca çok kullanılır. Tam tersine özellikle mutfak üretiminde bu ağırlık konusu bile mdf nin kullanılmamasında etkendir.
Bana göre doğal kaplama için sunta çok daha iyi bir malzemedir. Daha iyi yapışma , hafiflik, yeterli birleştirme mukavemeti, vb.

Ben, masif+ masif üstü doğal kaplama, masif gövde + sunta üzeri doğal kaplama öneriyorum. Ama maliyetlerden dolayı mdf+mdf üstü doğal kaplama, masif + mdf üstü doğal kaplama , masif gövde + suntalam, yada tamamen mdf den üretimler yapılabiliyor.

Aslında masif olmayan ucuz bir takım alıp bunu ortalama her 7-8 senede bir değiştirmek yerine bir kerede paraya kıyıp masif bir takım alıp bunu sadece rengini, cilasını değiştirerek kullanmak uzun vadede aynı maliyete gelir.
kaynak
Önceki Konu Sonraki Konu