Mdf?

mdf normalde ahşap malzemenin aşırı liflendirilerek yine üre formaldehit ile birleştirilmesinden oluşur.
Türkiyede fındık kabuğu çok olduğu için maks . %8-9 oranında katılarak kullanılabiliyor. Ama kullanılacak diye bir kural yok.
Mfd sonuçta fabrika artığı talaş ve ahşap malzemelerin liflerine ayrılmasından üretiliyor. Üç tipi düşük yoğunlukta (ldf) , orta ve yüksek yoğunlukta (HDF) olanları vardır.Her şeyi çok detaylı açıkladığında burda bazen tartışmalar oluyor.
.
E1 kalitenin, odak noktası kullanılan bağlayıcının yani üre formaldehitin kanserojen madde olmasından dolayı ve teknik anlamda emisyon değerlerinin 8mg dan az olanı e1, 8-13mg olan e2 , 13 den yukarı olanda e3 dür, E1 tanımı için yanlış olmuş ama başka maddeden kastım üre formaldehit yerine fenol formaldehit kullanılmasıdır. Yine özellik katmak amacıyla, ayrıca sertleştirici, prafin ve biyotik malzeler katılır.Başka maddelerle kullanılabilir.
Ayrıca, e3 için üre formaldehitin normal reaksiyon süresi 5 saat civarındadır.Ama mesela SFC firması bunu 1 saat olarak yapabilmektedir. Nasıl yapabilmekte yine özel kattkı maddeleri ile.
Mdf nin mekanik ve fiziksel özelliklerin daha iyi olması çok kullanılacağı anlamına gelmez ve de zaten dünyada özellikle mutfak üretiminde tercih edilmiyor, kullanılmıyor
kaynak
Önceki Konu Sonraki Konu