Masif Nedir? Lamine Nedir?

Masif diye tabir edilen malzeme ahşap, ağaç malzemedir.
Masif, yani solid "katı" "saf" "yekpare" anlamlarına gelir ve gelebiliyor. Aslında marangoz için masif demek saf ağaç demek, yani kaplama yapılmamış, kontrplak vs. olmayan bizzat gerçek ağacın ta kendisi.
Lamine edilmiş yada kaplama ise, aynı ağaçtan masif, yanga levha, mdf, kontplak vb. malzemelerin üzerine, ağaç türünden ince bir plaka kaplama yapıştırılması işlemi. Bunlardan yukarda da bahsetmiştim.
Kaplamanın amacı görsellik , teknik özellikler ve ekonomidir.

Masif gövdeden kastim, şu şekilde anlatayım, yemek odasının konsolu yani dolabı, bunun yere basan ayaklarının olduğu kısamlar masif olmalı, mümkünse yekpare eksiz, Bunun üstündeki üst tabla sunta üzeri mesela 30mm kaplama olur. ama bu suntanın 4 kenarı ilk olarak en az 15 mm kalınlığında aslında profile bağlı olarak masif ahşap çıta ile çerçevelenir, bunun üstüne kaplama sıkılır. aynı şekilde alt tablada hazırlanır, yanlar ve dolap iç bölmeleri sunta üstü kaplama olması yeterlidir.

Çekmece ve kapaklar modele bağlı olarak aynı üst tabla benzeri masif çıta dönülerek çerçevelenir, üstlerine kaplama sıkılır. Çekmece kapaklarında ahşap üstüne kaplamada yapılabilir. Eğer kapaklarınız çerçeve içi göbekli ise, kapak çıtalarının masif olması , göbeklerin ise mdf veya kontraplak üstü kaplama olması gerekir. bazı marangozlar burda mdf üstü kaplamada kullanıyorlar.

Kapağın ağır olmasından ve tas menteşe yerine baktığınızda malzemesi gözükür.

Masanızın tablasını da aynı şekilde şekilde yapılabilir, ama burda eklenmiş masiflerin üzerine kaplama sıkılarak da uygulama yapılabiliyor.Piyasada Fingercoint da denilen (aslında makinanın ismidir) parmak geçme üstüne yapanlarını da gördüm. Ama marangozlar bununla uğraşmaz, mfd üstüne basar geçerler.

Sunta üstüne yapılan kaplama son derece sağlam bir uygulamadır. Özellikle büyük parçalarda masif üstüne yapılması, ilerleyen zaman içinde ağacın çalışmasından dolayı çatlama dönme gibi problemler , sunta üstü kaplamada olmaz. Burda yapılan hata genelde ön yüzdeki kaplama ile arka yüzdekinin aynı kalınlıkta olmamasından olabilen (farklı yüzey gerilimi) dönme, çarpılma, gönyesizlik riskidir.

Mesela konu dışı ama sunta panelleride büyük makinalarda ebatlanırken kesin esnasında dönebilir, gönyesizlik, özellikle dar uzun parçalarda, bunada üretimciler muz etkisi adı verirler.
Çam üstüne kaplama iyi olmaz çam yumuşak bir ağaçtır, çabuk deforme olur. sandalyeler suntadan olmaz tabi ki.sonuçta masif iskeletli olmak durumunda.


İyi kalitede bir kayının m3 fiyatı 600-700 $ civarında 350$ da var. Kullanacakları kaplamanında m2 si 7 € olsun
masif, doğal kaplama, sunta, kontraplak, menteşe, kulp, kilit, çekmece rayı, vidası, masif tutkalı, zımparası, renk atımı malzemesi, cila atımı malzemesi, sandalye minderleri için kumaş, sünger, işçilik kabaca bunlar.

Sonraki Konu