Kaplama Çeşitleri ?

Sunta üzeri kaplama dediğimiz uygulama ham sunta panelin üstüne uygun kaplamanın basılması işlemi, ancak sunta plakanın cumba dediğinimiz kalınlık (kesit kısmı yan ince kenarları ) kısımları, baktığınızda alt ve üst kısımları yoğun orta kısmı gevşek ve gözeneklidir.Bu kısmın mukavemetini arttırmak , düz işlenebilir yüzey elde etmek, ayrıca yalıtmak için , üstü masif, (ahşap) çıta ile kaplanır. bir resmin kenarlarını çerçevelemek gibi , sonra alt ve üst plaka yüzeylerine kaplama basılır. kenarlardaki kaplama fazlalıkları temizlendiğinde tamamı ahşap görüntüsünde bir panel elde edersiniz.
Sunta üzeri doğal kaplama denilen uygulama budur.


Eğer bu cumbalara profil açılacaksa, o kısma daha kalın çıtada mesela normalda 15mm yerine 40mm uygulamabilir.

Masif üzeri kaplama ise;
Yukardaki işlemde masif bir plaka kullanırsanız ayrıca çerçeve dönmenize gerek yoktur. kaplamayı direkt basabilirsiniz. Bu uygulam masif üstü doğal kaplamadıa. Bu işlem genel kıymetli ağaçlardan mesela gül ağacından üretilmiş bir mobilyada kullanılabilir. Gül ağacından elde edilen kaplama düşük maliyetli bir masifin üzerine basılarak, tamamı gül ağacından yapılmış efekti verilebilir.

Bunlar maliyeti azaltan uygulamalar olduğunu gibi , daha uzun kullanım imkanıda verebilir.

Son olarak sorduğunuz masif gövde ve kaplama açıklası , yukarda anlattığım sunta üzeri kaplamanın yanı sıra hiç kaplama yapılmadan direkt ağacın kendisinin kullanılmasıdır.Gövdeler ana isleket kaplamasız masif, alt ve tablaları , yanları sunta üzeri kaplama.
Bir ev düşünün kolonlar ve kirişlerin tamamı masiften, ama dış ve iç duvarlar sunta üzeri kaplamadan, sonuçta bunlar renk atılarak veya atılmadan cilalandğında bir bütün gibi durur. Bu tarif iyi oldu. Kolay gelsin.
Unutmamak lazım ki ahşap yanana kül olana kadar yaşayan bir malzemedir.
kaynak
Önceki Konu Sonraki Konu