Soru 1: Mutfak Dolaplarının Seçimi Nasıl Olmalı? Piyasada Neler Var?



Vakumlu dediğiniz genelde mdf üstüne profil açılmış, mebran preste, ısı ve vakum aracılığı ile pvc folyo kaplanmış kapaktır.Renk alternatifi azdır. Bir çok da kullanım zorluğu vardır. Özellikle kaitesiz pvc kullanıldıysa.Zamanla ciddi solma, renk dönmesi olabilir, ısıya karşı hassastır, iyi işçilik gerektirir aksi durumda elinizi okşar konumda kapağa değdirdiğinizde pürüzler hissedersiniz, Arka yüzde kapak köşelerinde pvc nin ince siyah birleşim yerini görürsünüz.Bu işe ve lakeye uygun mdf kullanılmalıdır, Her mdf den lake ve ya pvc kaplama kapak olmaz. Yaparsanız ilerde kapak döner çarpılır.Gerçi bu sorun suntalam ve doğal ahşap malzeme içinde geçerlidir.
Mebran presli kapaklar ucuz ve kolay bir üretim olduğu için bir dönem çok tutuldu. ahşap üstüne uygulaması yüzey dokusu yüzünden tercih edilmez.

Mutfakta mdf tercih etmek, aslında yanlıştır, Mdf daha ziyade yapısı itibariyle ıslak zeminler için düşünülmeli ve mutfaktda sadece kapak ve aksesuar için tercih edilebilir. Bu seçimde de lake dediğimiz cilalı uygula için söz konusu olur.

Mdf nin Türkiyede inanılmaz üretimi olduğu için pisayada oldukça boldur. Türkiyedeki yonga levha üreticilerinin çoğunda hiç gereği olmadığı halde ciddi mdf kapasitesi vardır. Mdf sıkıştırılmış fındık kabuğudur, sunta ağırlıklı kavak, köknar, çam ağaçlarının parçalanıp üstlerini toz halindeki talaşın serpilerek sıcak preste üre formaldehit ile sıkıştırılmasından oluşur, - suntalam ise kısaca suntanın üstüne melaminize bir tabaka kaplanmısıdır.
Masif, ahşap yani tahta değiniz malzemeden modül yapılmaz, ahşap kül olmadığı sürece yaşayan bir malzemedir ve tabiriyle çalışır, çatlar, döner
bu yüzden tek başına yekpare büyük parça olarak kullanmak doğru değildir. Fırınlanmış bile olsa çalışma riski vardır.

Mdf, suntalama göre ağır bir malzemedir ve mutfak dolabı gibi üst seviyede ağır eşya taşıyacak modüller için gövde yapımına uygun değildir.
Ayrıca konstriksiyon açısında mutfak içinde sanıldığının aksine sağlıklı değildir.her türlü Pvc kenat bantı uygulamalarında cumbalarında yapışma sorunu çıkarabilir, yapışsa bile mukavemeti suntaya göre azdır. Ama işlemesi kolay ve daha uygun alım imkanları olduğu için marangozlar bu malzemeyi çok severler. Avrupada E1 kalite suntalam kullanılır hatta 18 mm yerine 16 mm gövde malzemesi ile.

Kapaklarda son trendde genelde masif veya doğal masif kaplama üzerine cila uygulasıdır. natürel renkler daha tercih edilmektedir.
Son dönemde alm. ve inox kullanımıda çok yaygınlaştı.Özellikle Alm çerçeveli kapaklı modellerin modası hiç geçmez ve göbeklerdeki 4mm veya 6 mm malzemeyi değiştirerek bir anda tüm mutfağı farklı renkte kapakla donatmak mümkündür.Aynı uygumalayı bazı masif çerçeveli kapaklarda da yapmak mümkün olabilir.

Benim size tavsiyem suntalam gövdeli masif cilalı kapaktır, renk olarakta mutfağın ışık durumuna göre kiraz . ceviz gibi koyu yada yıkanmış meşe , akça ağaç gibi açık renkler tercih edilmeli. Renk konusunda mutfağın ışık durumu çok önemli. Mutfağı gösteren kapak ve kulptur bunuda unutmayalım.
Ölçü aldırırken mekandaki gider, niş, kolon, kriş, elektrik, su, gazi kalorifer tesisatı gibi detaylarada çok dikkat edin. Marangozlar Türkiyedeki piyasanın %75 ini ellerinde tutuyor, gerisi markalı mutfaklardan oluşuyor.

KAYNAK


Önceki Konu Sonraki Konu